Halthetsutredning

Noen haltheter er lette å forklare, for eksempel ved et sår eller en byll i poten vil dyret ha vondt for å trå på benet og når dette er behandlet vil benet kunne brukes normalt igjen. Andre ganger kan det være vanskeligere å si enkelt hva som er årsaken til haltingen, da vil vi sette i gang med halthetsutredning.

Vi kjenner over muskulatur for tegn til muskelsvinn, ømheter, muskelknuter og hevelser. Vi trykker på knoklene for smerte/hevelser og kjenner over ledd for fyllning eller fortykkelse og trykker på visse steder av ledd for tegn til smerte. Vi beveger ledd for ledd gjennom alle leddets bevegelsesretninger, - bøy/strekk/intern og ekstern rotasjon for å notere oss både smerte, bevegelsesområdet og om det er tegn til krepitasjon eller unormale “lyder”. 

Vi gjør også en generell helseundersøkelse ved en halthetsundersøkelse. Noen ganger kan haltheter være forbundet med andre ting som skjer i kroppen, - for eksempel vil kroppstemperaturen ofte være forhøyet ved en leddinfeksjon, eller lymfeknutene er store ved beinkreft eller infeksjon. Enkelte ganger kan også haltheter skyldes infeksjoner overført av flått (som borreliose) og ved mistanke vil vi ta ut blodprøve for å sjekke om hunden har vært eksponert for smitte.